Mijn GPS


Zelf ben ik – te danken aan de sponsor GPS.NL – een gelukkige bezitter van een GPSmap 60C. (Inmiddels heb ik een 62st)

Het is zo’n belangrijk hulpmiddel geworden, dat ik nu niet meer zonder kan, en ook niet meer wil.
Hetgeen ik er mee doe, zal ik later middels diverse voorbeelden, verduidelijken.
Kijk eens op de website van GPS Nederland; www.gps.nl

 

 

GPS.nl
Voor wandelen en fietsen zijn er meerdere toestellen geschikt. De keuze zal deels afhangen van smaak, deels van de gewenste mate van ‘luxe’.
Om te beginnen het verschil tussen de merken. We beperken ons tot de belangrijkste merken: Garmin en magellan.
Garmin is veruit het grootste merk. Dat als zodanig is een belangrijke overweging. Want wandelaars en fietsers zullen vaak werken met routes die uitgewisseld worden via internet. De kans dat je zo’n route (‘track’) ook inderdaad kunt gebruiken is het grootste als je met een ‘Garmin’ werkt.
Het makkelijkst is het dan ook ok op basis van het verschil tussen de ‘Garmins’ je keuze te maken en vervolgens te kijken of er een alternatief binnen andere merken te vinden is.
Binnen de Garmin-reeks kun je kiezen voor verschillende types toestellen:
– de geko-serie
– de etrex serie
– de 60-serie
– de 70-serie

Kenmerken:

– de geko: superklein, zonder kaart
– de etrex: iets groter, bediening optimaal voor gebruik in de hand; zowel met als zonder kaart
– de 60-serie: vooralsnog slechts 1 toestel; meteen de Rolls-Royce onder de ‘outdoor’-toestellen
– de 70-serie: vrij groot toestel, vaak gebruikt in de watersport. Knoppen aan voorzijde, goed te bedienen en af te lezen op ‘afstand’. Sterkere antenne dan geko en etrex; externe antenne aansluitbaar; er komt ook een 76C(S); hetzelfde als de 60C(S) maar dan met groter geheugen.

De geko en etrex komen worden voor wandelen en fietsen vaker gekozen dan de 70-serie, vooral vanwege het formaat. De 60 is vrij nieuw (en vrij duur) maar wel het meest complete toestel.
De basis wordt gevormd door:
de geko101, geko201, foretrex201 (de geko in een ander jasje), de etrex euro en camo, de GPS 72:
Basistoestellen waarmee je makkelijk van waypoint naar waypoint gaat en tracks kunt volgen. Verdwalen hoeft niet meer.
De geko101 raden we niet aan, want die kun je niet koppelen aan de PC, en dat zul je voreg of laat wel willen.
Vervolgens kun je in twee richtingen uitbreiden: toestellen met digitaal compas en barometrische hoogte meter en toestellen met kaart (en toestellen met beiden).
Het digitaal compas: elk GPS-toestel heeft een compas, maar dat werkt alleen als je in beweging bent. Het digitaal compas werkt ook als je stil staat. Belangrijk voor landmeters en geocachers.
De barometrisch hoogtemeter: elk GPS-toestel kan de hoogte meten, maar minder nauwkeurig dan de horizontale positie. Bovendien kan het even duren. Ben je fervent bergwandelaar dan wil je een (nauwkeurigere) barometrische hoogtemeter (want een hut op 500 meter afstand kan wel 200 meter hoger liggen en dat scheelt).
De Geko301 en de etrex Summit hebben beiden, maar geen kaart.
Kaart?
Er zijn ook toestellen die uitgevoerd zijn met een kaart. Ze hebben een basemap van heel europa, afrika en het midden-oosten. Op die basiskaart staan alle plaatsnamen en (meestal) hoofdwegen. En je kunt ze uitbreiden met detailkaarten van (o.m.) heel europa. Detail is detail: je kunt adressen opzoeken op huisnummerniveau en je vindt restaurants, hotels, tankstations etc. in je omgeving.
De etrex Venture en de GPS76 hebben een beperkte detailkaart; alleen plaatsnamen. Die toestellen raden we niet aan, want de toegevoegde waarde van die basis-kaart is vrij gering.
De etrex Legend en de GPSmap76 zijn veel interessanter; hou er wel rekning mee dat je voor de detailkaarten zo’n 100 euro extra uitgeeft.
De etrex Vista en GPSmap76S zijn de luxepaardjes en combineren de kaart-optie met de barometrische hoogtemeter en het digitale compas. Bovendien hebben ze een groter geheugen.
De Etrex Legend en Vista zijn de meestverkochte toestellen voor wandelaars en fietsers.
Tot slot is er nog de GPS60C(S) en binnenkort de GPSmap76C(S). De S staat voor Sensors. Die Sensors zijn dan weer de hoogtemeter en het compas.
Belangrijkste voordeel van de 60C en 76 C is dat ze niet alleen een kleurenscherm hebben, maar bovendien zelf routes uit kunnen rekenen. Je kunt ze dus zelfs inzetten voor navigatie in de auto!
In het geheugen van de 60 past vrijwel heel Nederland in detail; het geheugen van de 76C is zelfs tweemaal zo groot.
De laatste twee modellen zijn uiteraard het duurste, zeker als je het kaartmateriaal erbij koopt (en dat gebeurt meestal) ga je al snel richting de 1000 euro. Maar dan heb je ook een schaap met 5 poten.
De toestellen van Magellan zijn vergelijkbaar; vaal iets groter. Op dit moment is het kaartmateriaal van Magellan wat verouderd, maar dat gaat spoedig veranderen. Bovendien kunnen de ‘meridian’ toestellen binnenkort ook routes uitrekenen en vormen dan een interessant alternatief.

Bron: GPS.NL <www.gps.nl>

< terug